Web Analytics Made Easy - Statcounter

نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر کشور گقت: قیمت طلا در همه‌ی کشور‌های دنیا و همیشه متاثر از قیمت جهانی طلا است، اما در ایران متغیر بودن نرخ ارز هم به طور مستقیم و مضاعف روی قیمت طلا اثر می‌گذارد.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، قیمت طلا و سکه در یکماهه گذشته از سایر بازار‌ها و کالا‌های سرمایه‌ای مثل دلار و مسکن جا نمانده و به طور چشمگیری افزایش داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
بدون شک بخشی از افزایش قیمت سکه و طلا به افزایش نرخ ارز مربوط می‌شود، اما عده‌ای معتقدند در کنار التهابات ارزی و اثرات تورمی آن بر فلز گرانبهایی همچون طلا، دلالی و سوداگری و حتی احتکار نیز عواملی موثر بر جهش قیمت این فلزات است. از سوی دیگر با این روند افزایش سطح قیمت‌ها در کالا‌هایی مثل طلا و سکه و مسکن و خودرو که متاثر از نرخ ارز بوده هم می‌تواند متقابلا با دامن زدن به تورم از ارزش پول ملی بکاهد و باعث گرانی ارز شود و بدین شکل یک چرخه‌ی معیوب و مزمن گریبان گیر اقتصاد کشور می‌شود. اتفاقی که امروز شاهد آن هستیم؛ بنابراین به نظر می‌رسد این عدم تعادل و ثبات در اقتصاد ایران و در تک تک بازار‌ها مثل بازار سکه و طلا بایستی با کنترل و مدیریت هم زمان هر دو سوی بازار یعنی عرضه و تقاضا را به نقطه‌ی تعادل اقتصاد نزدیک کرد. اگر سیاست گذار عزم و اراده‌ی لازم برای مدیریت عرضه و تقاضای بازار و جلوگیری از سودجویان را داشته باشد لاجرم به ابزار مناسب از جمله شناسایی بازیگران، موجودی کالا‌ها و میزان معاملات و کمبود‌ها و مازاد‌ها نیاز دارد. در این راستا و در رابطه با بازار طلا با محمد کشتی‌آرای؛ نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر کشور گفتگو کرده ایم که در ادامه مشاهده می‌کنید.

تا چه میزان سوداگری و دلالی را موثر در افزایش قیمت سکه و طلا در روز‌های گذشته می‌دانید؟
بنده در سال ۱۳۵۳ لیسانس اقتصاد گرفتم و جدای از تجربه‌ی چند دهه‌ی اخیر در صنعت طلا، از آن زمان می‌دانم که به طور خلاصه قیمت طلا در هر کجای دنیا در کشور لیبی، دبی، انگلستان و هر جای دیگر عبارت است از حاصل ضرب قیمت جهانی طلا در قیمت ارز، که یک معادله ساده است و به بیان دیگر رابطه‌ی مستقیم با یکدیگر دارند، از آن طرف هم قیمت ارز در کشور ما ثابت نیست و دائم در حال تغییر و افزایش است بنابراین رشد قیمت طلا و سکه در روز‌های گذشته حاصل افزایش نرخ دلار از ۱۷ هزار تومان به ۲۲ هزار تومان است. یعنی افزایش قیمت طلا نه دلال بازی است و نه حتی حباب است.

به نظر شما محدودیت یا کاهش عمدی عرضه به سرعت گرفتن افزایش قیمت سکه و طلا اثر نمی‌گذارد؟ مثلا در بازار مشاهده می‌شود که طلا فروش سکه دارد، اما نمی‌فروشد، خب این باعث کمیابی و افزایش قیمت نمی‌شود و درنتیجه سودجویی دارنده سکه نمی‌شود؟
خب عرضه نکردن متاسفانه بر می‌گردد به یکی از اون مسائلی که ما همیشه اشاره می‌کنیم. این هم از آن مواردی است که ما با سایر کشور‌های دنیا متفاوتیم! در ایران سکه انحصارا در اختیار بانک مرکزی است در صورتی که در کشور‌های دیگر موسسات مالی و اعتباری هم می‌توانند سکه ضرب کرده و بفروشند.

اما این را بگویم که قیمت طلا به هیچ عنوان نه دلال بازی است نه با تغییر عرضه و تقاضا کم و زیاد می‌شود چرا که به خودی خود تعادل دارد، ولی سکه را قبول دارم، چون عرضه و تقاضا موثر است. اینکه گاهی در رسانه‌ها مثلا خود من اعلام می‌کنم سکه حباب دارد به همین معنی است، این حباب یعنی ما به التفاوت قیمت واقعی و قیمتی که اکنون معامله می‌شود.

به نظر شما عامل حباب در قیمت سکه چه کسی یا موضوعی است؟
بانک مرکزی که عرضه نمی‌کند! آن که صاحب سکه‌های خرد است مثل مغازه دار و یا مردم طبیعی است وقتی که نرخ ارز بالا می‌رود تصمیم می‌گیرد که نفروشد تا گران‌تر شود، اما عرضه کننده اصلی و سیاست‌گذار بانک مرکزی است.

با استفاده از سامانه‌های الکترونیکی نمی‌توان همان خرده فروشان و دارندگان سکه را رصد کرد؟
همینطور است، اکنون سامانه‌ای در حال طراحی است که همین عملکرد را دارد. در این سامانه که تا پایان سال راه اندازی و بهره برداری می‌شود مثل سامانه‌ی ثنا، مغزه دار باید خود را اعلام کند و خرید و فروش روزانه‌ی آن آنلاین رصد شود.
از طرف دیگر اپلیکیشنی طراحی کرده ایم برای ارتباط مردم با اتحادیه و رسیدگی به شکایات و موضوعاتی که در حوزه‌ی طلا وجود دارد. اما سامانه برای این است که کلیه‌ی معاملاتی که در بازار طلا، جواهر و سکه در کشور انجام میشود کاملا رصد و پایش گردد. امروز بانک مرکزی یک میلیون دلار که به فلان صرافی میدهد وارد سیستم ثنا می‌کند و می‌داند این ارز وارد کدام صرافی شده و چه کسی با چه مشخصات هویتی چقدر خریداری می‌کند، با سامانه معاملات طلا و سکه و جواهر هم به همین شکل شفافیت ایجاد می‌شود.

اگر فروشندگان همکاری نکردند و بعد از معامله در سیستم ثبت نکردند اتحادیه یا دولت چطور می‌تواند تخلف را تشخیص دهد؟
خب اگر ثبت نکرد، آن کسی که گرفته می‌تواند شکایت کند و این به منزله پول شویی و تخلف تلقی می‌شود. از طرفی، چون موجودی‌ها و معاملات قابل بازرسی است در یکی از بازرسی‌ها تخلفات مشخص می‌شود.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: حباب در بازار سکه طلا ارز دلار گرانی افزایش قیمت بانک مرکزی طلا و سکه سکه و طلا قیمت سکه قیمت طلا نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۴۷۵۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانک مرکزی: تورم کاهشی می‌شود | کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، نرخ رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۲ روند نزولی قابل توجهی را تجربه کرد به طوری که نرخ این شاخص مهم پولی و تاثیرگذار در تورم نسبت به رقم فروردین سال ۱۴۰۲ که ۴۵ درصد بود با ۱۶.۹ واحد درصد کاهش، در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به ۲۸.۱ درصد رسید.

بانک مرکزی با انتشار آمارهای جدید از پایه پولی و رشد نقدینگی اعلام کرد: کاهش قابل توجه رشد پایه پولی در سال ۱۴۰۲ همراه با کاهش رشد نقدینگی در این سال، بخوبی حاکی از توفیق بانک مرکزی در کنترل کل‌های پولی و ایجاد شرایط لازم برای کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی است. بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم پایه پولی در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به رقم ۱۱۰۷۷.۰ هزار میلیارد ریال رسید.

تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی و دستیابی به اهداف پیش بینی شده

بر اساس این گزارش، نرخ رشد نقدینگی نیز طی یک روند نزولی از ۴۰.۶ درصد در پایان سال ۱۳۹۹ و ۴۲.۸ درصد در پایان مهرماه سال ۱۴۰۰ به ۳۱.۱ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ و ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲ رسید که این امر، بیانگر توفیق کامل بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی و حصول اهداف تعیین شده است.

بر اساس آمارهای مقدماتی، حجم نقدینگی در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ به رقم ۷۸۸۰۸.۹ هزار میلیارد ریال رسید. لازم به اشاره که دستیابی به رقم رشد نقدینگی ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲، در شرایطی حاصل شده است که رقم رشد نقدینگی سالانه زیر ۲۵ درصد آخرین بار در سال ۱۳۹۷ (۲۳.۱ درصد) محقق شده بود.

«همتی» برای چاپ پول نیست! | آمارهای واقعی از وضعیت پولی کشور

بدیهی است که کاهش رشد نقدینگی به عنوان یکی از عوامل اصلی شکل‌دهی به تورم، نقش مهمی را در کاهش نرخ تورم در سال جاری و سال‌های آتی ایفا خواهد کرد.


کاهش قابل توجه شاخص های پول و شبه پول و انتظار کاهش تورم در ماه‎های آتی

مروری بر عملکرد اجزای نقدینگی حاکی از آن است که رشد پول (بخش سیال نقدینگی) در سال ۱۴۰۲ نیز بطور قابل توجهی کاهش یافته و از ۶۵.۲ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ به ۱۷.۵ درصد در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ رسیده است.

در مجموع، روند نزولی قابل توجه رشد نقدینگی و رشد پول، مؤید آن است که در سایه ثبات ایجاد شده در سال ۱۴۰۲، از شدت انتظارات تورمی فعالین اقتصادی کاسته شده و در نتیجه انتظار می‌رود که نرخ تورم در ماه‌های آتی ارقام پایین‌تری را ثبت کند.


لازم به اشاره است ضریب فزاینده نقدینگی نیز در پایان اسفندماه ۱۴۰۲ نسبت به پایان اسفندماه ۱۴۰۱، معادل ۲.۹ درصد کاهش یافته و به رقم ۷.۱۱۲ رسیده است.

در مجموع کاهش رشد نقدینگی، کاهش رشد پایه پولی، کاهش رشد پول و نیز تنزل ضریب فزاینده نقدینگی همگی دلالت بر اثربخشی سیاست های پولی بانک مرکزی مبتنی بر استفاده ترکیبی از کلیه ابزارهای سیاست های پولی دارد که این موضوع نه تنها در سال گذشته بلکه به صورت موثرتری می‌تواند تاثیر منجر به تداوم پایدار روند نزولی نرخ تورم در دوره های زمانی آتی داشته باشد.

کد خبر 849585 برچسب‌ها اقتصاد - تورم خبر مهم بانک مرکزی نقدینگی

دیگر خبرها

  • زراندوزی بانک مرکزی چین ادامه دارد!
  • ثبات قیمت دلار و سکه ادامه دارد
  • رشد ۲۸.۲ درصدی تسهیلات بانکی در ۱۴۰۲/ رقم رشد نقدینگی ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲
  • تبعات سیاست ارزی غلط بانک مرکزی/ از «تنبیه صادرکنندگان» تا «کاهش توانمندی کشور در رقابت‌پذیری در بازار‌های صادراتی»
  • هزینه‌ ساخت برج ایفل را مردم کدام کشور پرداختند؟
  • پیش بینی بورس چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • بانک مرکزی: تورم کاهشی می‌شود | کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد
  • قیمت طلا افزایش یافت
  • طلا باز هم اوج گرفت/ قیمت جدید طلا ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • قیمت جهانی طلا امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۷